Pitkästä aikaa kakkua!!

Sacher_1

Työkaverini Marja täytti pyöreitä vuosia eilen. Hän itse oli matkoilla, mutta halusi tarjota kaikille työkavereille kakkukahvit ja tilasi minulta koko paketin. Eli ostin kahvit ja limsan (niille jotka eivät juo kahvia) ja tein kakun.  Taas kerran mitä haastavin, sillä sain "vapaat kädet" eli ei mitään toiveita, paitsi että kakun pitäisi sopia myös kaikille erikoisruokavalioisille. Toisin sanoen gluteeniton ja laktoositon pitäisi olla.

Ihan viime hetkeen asti mietin, mitä ihmettä tekisin. Sitten sain "ahaa"-elämyksen! Teen ensi kertaa elämässäni Sacher-kakun!

Voisiko suklaan ystävä muuta toivoa?! Tumma suklaakakku suklaakuorrutteella, täytteenä Aprikoosihilloa.... mmmmm!!

 

Sacher_3

Kakku oli herkullista (ainakin mun mielestä). Olisi ehkä saanut kostuttaa vielä hiukan enemmänkin, mutta hyvää näinkin. Täällä blogi-maailmassa on haukuttu maan rakoon Euroshopperin aprikoosihillo (ainoa jota löysin), mutta onneksi löytyi purkillinen Aprikooseja Amaretto-liköörissä. Soseutin ne, ja laitoin kakun väliin. Hyvää oli!

Tässä ohjetta, jos jotakuta kiinnostaa...

 

150 g     voita
170 g     tummaa suklaata
5            kananmunaa
2 dl        tomusokeria
3 dl        gluteenitonta jauhoseosta (esim.Semper)

2 tl         leivinjauhetta
1 tl         vaniljasokeria
1/3 maustemitallista ksantaania

 

Täyte:
2 dl        aprikoosimarmeladia tai -sosetta
kostutukseen vanilja-kahvia

 

Kuorrutus:
150 g     tummaa suklaata
100 g     pehmeää voita
2 rkl       kahvia

 

Sulata suklaa voin kanssa miedolla lämmöllä kattilassa tai mikrossa muoviastiassa välillä sekoittaen (n. 30 s kerrallaan). Anna jäähtyä.
Laita uuni lämpiämään 160 - 175 asteeseen.
Erota keltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaiset ja puolet tomusokerista vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vatkauksen loppuvaiheessa loput tomusokerista.
Sekoita keltuaisvaahtoon suklaaseos sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita lopuksi valkuaisseos varovasti nostellen taikinan joukkoon. Sekoita vain sen verran että taikina sekoittuu tasaisesti ja valkuaisvaahto pysyy kuohkeana.
Kaada taikina voideltuun, (glut) korppujauhotettuun vuokaan ja paista uunissa n. 60 min. uunin alimmalla tasolla.
Anna jäähtyä kunnolla (muuten kakku murenee)!!!

Halkaise jäähtynyt kakku ja kostuta kahvilla tai halutessasi konjakilla terästäen. (Minä käytin n. 4 dl vanilja-kahvia (valmiista annospussista) ja lisäsin joukkoon vain aprikooseista jääneen amaretto-liemen).

Levitä täytteeksi kerros aprikoosimarmeladia tai -hilloa (-sosetta).
Sulata suklaa kuorrutusta varten ja lisää pehmeä voi ja kahvi. Sekoita tasaiseksi ja kaada lämpimänä kakun päälle ja siloittele lastalla reunoille.

Kakku kannattaa täyttää n. vuorokausi ennen tarjoilua. Silloin se ehtii mehevöityä. Kostutus-nestettä saisi olla enemmänkin (ainakin mun mielestä). Mun mielikuvani Sacher-kakusta on kostean mehevä. Ei tämä nyt kuivakaan ollut, mutta olisin itse kaivannut vielä hiukan mehevämpää...

Sacher_2

Koriste-kukat tein silikonimuoteilla valkoisesta ja tummasta suklaasta. Suklaa-lehdet ovat valmista kaupan tavaraa. Ja tuo, mikälie, tuossa kukkien takana... se on tehty levittämällä suklaata leivinpaperi-liuskalle ja annettu jähmettyä apuvälineiden avulla tuollaiseen muotoon. Kivalta se näyttää vaikken tiedäkään mitä se esittää... Silmänisku

 

Kakku meni kuin kuumille kiville. Voi olla ettei kaikille edes riittänyt...